15 Temmuz 2014 Salı

Kocan Kadar Konuş - Şebnem Burcuoğlu

Kitap Adı: Kocan Kadar Konuş
Yazarı: Şebnem Burcuoğlu
Yayınevi: DEX Plus
Sayfa Sayısı: 220
Puanım: 7.0



"Türkiye'de kadınların DNA'larına kodlanmış olan evlenme saplantısı, ne yazık ki bizim ailede daha yoğun. Millete ailesinden genetik miras olarak mavi göz kalır, bize bu evlenme saplantısı kalmış. 'Sinek kadar eri olanın dağ kadar feri olurmuş' atasözü, anneannem Peyker'in lafıdır. Yani o sözü söyleyen ata, bizzat benim anneannem.

Sözün özü, kocan varsa varsın, yoksa da geçmiş olsun. Hele ki bir de 30'una gelip de bekâr kaldıysan bu dünyada yatacak yerin yok!"

Evli misin?
Ya nişanlı?
Sevgilin var mı?
O da mı yok!
Yaş kaç?
Hmm. Anlaşıldı.

Sen en iyisi bu kitabı bir oku. Yalnız değilsin Türk kızı! Senden çok var -ay bunu da yanlış anlayıp trip atarsın sen şimdi. Yok, öyle demek istemedik. Ailen, çevren, eşin-dostun-arkadaşınkankan, hepsi evlilik lafı ediyor değil mi? Ama zor iş.

Koca bulmak ÇOK zor iş arkadaş…
(Tanıtım Bülteninden)



 Efsun, tatlı kızımız. Kitap kurdu, biraz bohem, biraz salaş. Yaşı 30 olmuş ama evlenmeye hiç niyeti yok. Birkaç erkek arkadaşıyla da işler pek iyi gitmemiş bir durumda. Ama Efsunun ailesi tam bir kocadelisi sürüsü. Efsun'un evlenmemesi anneanneye dert olmuş durumda. 22 yaşındaki kuzeni bile zengin kısmet bulmuşken kendisi hala kitap okuyor. Yani Efsun annesi için utanç kaynağı olmuş.
 Son erkek arkadaşı da öküzün teki çıkınca Efsun bakıyor ki doğallık çözüm değil, düzgün erkekleri rol yeteneği gelişmiş, tek ayak üstünde bin tane yalan sayabilen kızlar kapıyor. Eh yaş da olmuş 30. Kendini ailesinin kocadelisi kadınlarının ellerine bırakıveriyor.
 Efsun'u palyaço gibi giydirip makyaj yaptıktan sonra gece kulübüne götürüyorlar ki biraz işve cilve öğrensin. İçkiyi fazla kaçırmış kızcağızımız kiminle karşılaşsa iyi.
 İlk aşkı, hala unutamadığı Sinan!
 Efsun koca bulmaya karar verdi ya, Sinan'ın da buna ilgisi var. Ailesi karar veriyor avımız Sinan oluyor. Fakat Sinan sanki Efsun'un önceki doğal hallerini daha çok seviyor gibi. Efsun'un başına neler geliyor neler.
 Kitabı gülmekten bayılarak okuduğumu itiraf etmeliyim. Özellikle ilk sayfalarında Efsun'un kendi içinde konuşmaları, yorumlamaları çok komik. Kuaförün ismine bittim 'Alpdirek and Friends' İlk sayfalarda Efsun kendi kendine konuşarak film bile çekermiş. Hatta baya bir alıntı yaptım ilk sayfalardan. Bir de bir çok blogger kitapla resim çekilmiş suratını tamamlayıp. Çok hoş bir fikir ama benim fikrim değil o yüzden ben çekmedim...


Alıntılar

"Tam yanımdaki tekli koltukta Aysel Teyze var. Kendi teninin renginden üç ton koyu ten rengi çorabını tamamlayan kırmızı Ceyo terlikleriyle stilini konuşturuyor. Aysel Teyzenin Bıyıkları da var fakat bu konuya gerçekten girmek istemiyorum şu an."


"Türk kadınlarının doğdukları andan itibaren DNA'larına kodlanmış olan 'evlenme saplantısı' ne yazık ki bizde daha yoğun yaşanıyor. Millete ailesinden genetik miras olarak mavi göz kalı, bizde de bu evlenme saplantısı kalmış. 'Sinek kadar eri olanın dağ kadar feri olurmuş.' atasözü, anneannem Peyker'in lafıdır, yani o sözü söyleyen ata, bizzat benim anneannem. Yani kocan varsa varsın, yoksa geçmiş olsun. Kocan kadar konuş kızıaam!!"


"Mesela tutuştururlar eline boya kalemlerini 'Kalp çiziyom, içini boyuyom' diye farkında olmadan ilk Hıdırellez'ini kutlar Türk kızı."


"Çok konuşuyorum. Bunun sebebi çok okumam ve çok düşünmem."


"Gözlerini bir görsen yemyeşil. Otel havuzu yeşili. Hem de beş yıldızlı otel!"


"Yahu şarz demek şarj demekten daha zor. Kim neresinden çıkardı bu şarz lafını."


"Söz konusu aşk olunca çıplak elimizle sıcak tencereye değmekten korkar gibi karşımızdakine değmekten korkuyor muyuz? Kırk küp, kırkının da kulbu kırık küp demek kolay da, şöyle içten bir 'Seni seviyorum' mu zor?" 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder